Στέγη Κειμηλίων του Ελληνισμού του Πόντου

Ανέγερση κτιρίου ΣΚΠ

 

Από το 1980 η Επιτροπή, σε οικόπεδο που της δωρίθηκε από το Δημόσιο, ξεκίνησε τις εργασίες ανέγερσης τριώροφου κτιρίου με την επωνυμία «Στέγη Κειμηλίων του Ελληνισμού του Πόντου» στη Νέα Σμύρνη (Αγνώστων Μαρτύρων 73) και με σκοπό σε αυτό να στεγαστούν :

α) μόνιμο εκθετήριο κειμηλίων

β) κέντρο σπουδής, έρευνας και μελέτης ποντιακών θεμάτων

γ) βιβλιοθήκη και σπουδαστήριο για επιμορφωτικά μαθήματα ιστορίας, λαογραφίας και γλώσσας των Ελλήνων του Πόντου

δ) πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με θεματική την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου πριν και μετά το 1922

ε) τα γραφεία και χώροι φύλαξης των εκδόσεων, αρχειακού και άλλου υλικού.

 

Στις 21 Φεβρουαρίου 1982 ο πρόεδρος της Επιτροπής Οδ. Λαμψίδης έβαλε το θεμέλιο λίθο, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας, των Ποντιακών Σωματείων, των Δήμων Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών, του πνευματικού κόσμου και κοινωνικών παραγόντων. Το έργο της επίβλεψης των οικοδομικών εργασιών ανέλαβε ανιδιοτελώς το Τεχνικό Γραφείο των Αδελφών Χρήστου και Στέφανου Γαλανίδη. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε μερικά χρόνια με τη χορηγία της Πολιτείας και τις σημαντικές δωρεές Ποντίων και φιλοποντίων ιδιωτών.

 

 

 

Εγκαίνια ΣΚΠ

 

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1989, οργανώθηκε φιλική συνάντηση με εκπροσώπους της Πολιτείας, του πολιτικού και πνευματικού κόσμου, της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και των Ποντιακών Σωματείων, καθώς και όλων όσων συνέβαλαν ηθικώς και υλικώς στην οικοδόμηση της «Στέγης», με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά το κτίριο και τη μελλοντική λειτουργία του. Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα διανεμήθηκε ειδικό τεύχος, στο οποίο παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το ιστορικό της «Στέγης» και αναγράφονται οι χορηγίες και οι δωρεές.