Ο Πόντος σταθμός εμπορίου της Ανατολής

Ο Πόντος σταθμός εμπορίου της Ανατολής

 

Ο Πόντος εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης υπήρξε από την αρχαιότητα κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Στις παράλιες πόλεις του κατέληγαν πανάρχαιοι εμπορικοί δρόμοι που τις συνέδεαν μέσα από τις κοιλάδες του Ευφράτη, του Κάνη – Χαρσιώτη ποταμού – και του Πυξίτη με τις επαρχίες του Καυκάσου, τη Συρία, τη Μεσοποταμία, και διαμέσου της τελευταίας με την Περσία, τις Ινδίες και την Κίνα. Από αυτούς τους δρόμους τα καραβάνια μετέφεραν τα περιζήτητα προϊόντα της Ανατολής στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου μεταβιβάζονταν σε καράβια με προορισμό τις αγορές της Δύσης.

Ήδη κατά τη ρωμαϊκή εποχή μαρτυρείται η λειτουργία δρόμου, που οδηγεί κατά μήκος του Πυξίτη ποταμού στην κοιλάδα του Ευφράτη και τα μικρασιατικά οροπέδια. Άραβες γεωγράφοι του 10. αι. αναφέρουν την Τραπεζούντα ως μεγάλο εμπορικό κέντρο που κατακλυζόταν από Βυζαντινούς, Κιρκάσιους, Αρμένιους, Πέρσες και μουσουλμάνους εμπόρους. Άλλα τη μεγαλύτερη εμπορική ακμή γνώρισε ο Πόντος την εποχή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, που διακινούσε το εμπόριο για τη νότια Ρωσία, τη Μικρά Ασία και τη Δύση.

Πολύτιμα κεντητά υφάσματα της Βαγδάτης, ρούχα από την Περσία και την Αίγυπτο, μεταξωτά από τις Ινδίες, την Κίνα και τη Μπουχάρα και μαργαριτάρια από την Κεϋλάνη ανταλλάσσονταν στις αγορές του Πόντου με υφάσματα της Φλαμανδίας και της Ιταλίας, γερμανικό γυαλί και χάλυβα, λινάρι και μέλι από τη Μιγγραλία και σιτηρά από την Κριμαία. Αλλά και τα ντόπια προϊόντα, κεντημένα φορέματα, λινά της Ριζούντας και τα περίφημα μεταξωτά και μάλλινα της Τραπεζούντας μνημονεύονται στις εμπορικές συμφωνίες.

 

(Στο χάρτη απεικονίζονται οι εμπορικές οδοί που διαπερνούσαν τον Πόντο οδηγώντας από τα βάθη της Ασίας προς την Ευρώπη)

 

 

Άποψη της πλατείας Μεϊντάν στην αγορά της Τραπεζούντας

 

Εδώ κατέληγε ο δρόμος των καραβανιών από την Ανατολή.

Φωτογραφία των αρχών του 1900.  [2.263]

 

 

 

Ο ποταμός Πυξίτης

 

Κατά μήκος του ποταμού περνά ο αρχαίος δρόμος για την Ανατολή.

Η κοιλάδα του είναι διάσπαρτη από βυζαντινά χωριά, σταθμούς καραβανιών στο δρόμο από και προς την Τραπεζούντα. Φωτογραφία των αρχών του 1900. [2.291]