Η Ρωσική κατάληψη της Τραπεζούντας

Τα ρωσικά στρατεύματα στην Τραπεζούντα

 

Με το ξέσπασμα του Α’ παγκοσμίου πολέμου, το 1914, η Ρωσία και η Τουρκία βρέθηκαν ξανά αντίπαλες. Η περιοχή του Πόντου υπέφερε από την αρχή τα δεινά του πολέμου. Οι Τούρκοι, γνωρίζοντας το φιλορωσικό πνεύμα των χριστιανών εξαπέλυσαν διωγμούς εναντίον τους καταρτίζοντας τάγματα εργασίας με σκοπό την εξόντωσή τους, ενώ συγχρόνως προχώρησαν σε γενοκτονία των Αρμενίων.

 

Το Απρίλιο του 1916 ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την Τραπεζούντα και τις περιοχές του ανατολικού Πόντου ως τον Χαρσιώτη ποταμό. Αποχωρώντας από την πόλη ο Τούρκος βαλής την παρέδωσε στο μητροπολίτη Χρύσανθο λέγοντας ότι την επιστρέφει στους Έλληνες, από τους οποίους οι πρόγονοί του την είχαν πάρει. Στα δύο χρόνια της ρωσικής κατοχής ο μητροπολίτης Χρύσανθος διοίκησε με αξιοθαύμαστη δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους Τούρκους πολίτες από αντίποινα και περιθάλποντας Έλληνες πρόσφυγες από το δυτικό Πόντο.

 

Με το ξέσπασμα της σοβιετικής επανάστασης τον Οκτώβριο του 1917 οι Ρώσοι άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον Πόντο. Το Φεβρουάριο του 1918 η Τραπεζούντα καταλήφθηκε και πάλι από τον τουρκικό στρατό και χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι, φοβούμενοι τα αντίποινα, έφυγαν πρόσφυγες προς τις συνοριακές ρωσικές πόλεις και από εκεί αρκετοί κατέληξαν στην Ελλάδα.

 

 

(Καρτ ποστάλ από την ημέρα της κατάληψης της Τραπεζούντας, 15 Απριλίου 1916,   [2.222])

 

 

 

Οι Ρώσοι στην Τραπεζούντα

 

Ο δήμαρχος Τραπεζούντας Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει στην πόλη με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος. Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916.  [2.111]

 

 

Ρωσική κατάληψη της Τραπεζούντας

 

Εικόνες της Τραπεζούντας αμέσως μετά την ρωσική κατάληψη,

από το τεύχος της 13/26 Μαΐου 1916 του περιοδικού ΕΣΠΕΡΙΑ.

[1991.15.64]

 

 

Αναμνηστική φωτογραφία

 

Ο μητροπολίτης Χρύσανθος με προύχοντες της Τραπεζούντας

και αξιωματούχους του ρωσικού στρατού, Τραπεζούντα 1916.  

[2.112]