Μουσείο

«...Όσο για το Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού – τα εγκαίνια του οποίου τελούνται σήμερα από τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας -, είναι αλήθεια ότι η ιδέα του, η ιδέα ενός μουσείου, το οποίο δε θα περιλάμβανε απλώς είδη λαϊκής τέχνης αλλά θα ήταν συνάμα κι ένα είδος κιβωτού για τον ελληνισμό του Πόντου, γεννήθηκε και ωρίμασε σιγά-σιγά. Το μουσείο μας – το οποίο στηρίχτηκε οικονομικά στην αφιλοκερδή ιδιωτική προσφορά (και είναι υποχρέωσή μου να εξάρω εδώ τη γενναία οικονομική – και όχι μόνο – εισφορά των αδελφών Απόστολου και Κορίνας Σουμελίδου) καθώς και στη συνεχή αρωγή του Υπ. Πολιτισμού και τις συμβολές της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και άλλων κρατικών φορέων – (το μουσείο μας) στεγάζει κάθε κειμήλιο που έχει αξία για την πολιτισμική εικόνα του Πόντου – αξία ιστορική, αξία λαογραφική αλλά και αξία απλώς συναισθηματική με γενικότερο ενδιαφέρον. Τα εκθέματα του μουσείου είναι ποικίλα: είναι εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα, πατριαρχικά σιγίλια και άλλα επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις εντύπων (βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων), παραδοσιακά ενδύματα και κοσμήματα, είδη λουτρού και αστικής οικοσκευής, χάλκικα σκεύη και μουσικά όργανα, κ.ά. – οργανωμένα σε θεματικές ενότητες με σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Ο προσεκτικός επισκέπτης των γραφείων της Ε.Π.Μ. παρατηρεί ότι στην πρόσοψη του κτιρίου αναγράφεται ο υπότιτλος «Στέγη κειμηλίων του ελληνισμού του Πόντου», ο οποίος αποδίδει με αρκετή αξιοπιστία το περιεχόμενο του μουσείου μας....»

( Από την εισαγωγική ομιλία του προέδρου της Ε.Π.Μ. κ. Δημ. Τομπαϊδη κατά τον εορτασμό της 70ετίας (15-2-1998) και των εγκαινίων του Μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού. )

 

Ωράριο λειτουργίας μουσείου

  • Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 ~ 16.00
  • Ομαδικές ξεναγήσεις οργανώνονται κατόπιν συνεννόησης και εντός Σαββατοκύριακου. Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2109325521, 2109354333

    Είσοδος ελεύθερη